Kardemommeby for voksne.

Etter burgermiddag og sjokodessert, satt vi oss i den røde bilen og kjørte.
«Vi skal ikke dra til Sverige, da?»
«Jo!»
Og så gjorde vi det. På veien stoppet vi ved det store tårnet, hvor vi tok heisen opp i niende etasje – og hvor det kun var betong overalt, bortsett fra vinduene med utsikt over motorveien. Vi gikk nedover og så hvor høyt vannet en gang har stått. Så kjørte vi videre, med sprellejazz og fartsholder. EuroCash var stengt, Godisfabriken var stengt, Stenes Gods&Livs var også stengt, så vi kjørte videre og fant en åpen bensinstasjon i Strömstad. Han som er så flott kjøpte fem bilcd’er, mens jeg kjøpte te. Han kjøpte pølse. Og calzone. Redbull, røyk og c-vitaminer. Han spiste brusetablettene, jeg spiste smågodt. Så satt vi oss inn i bilen. Han så på veien, jeg så på høsten og stjernene, og på radioen pratet den svenske dama aldri ferdig om været i Malmö og Stockholm.

Men kveldens høydepunkt var ikke prickigkorven på bensinstasjonen eller helleristningene i betongtårnet. Kveldens høydepunkt var da klokka hadde passert midnatt og vi var på vei hjem, men ville utforske en av Norges byer. Høydepunktet var da vi fant en skatt av en gamleby.

Dette måtte vi oppleve utenfor bilen, så vi parkerte og gikk ut. Gatelysene lyste opp de sjarmerende butikkskiltene og brosteinen. Byen hadde en gammel kino, torstagsjazz, kanoner, puber og en kolonial - men klokka var ett og alt var stengt. Vi gikk forbi kirka og han holdt meg i hånda.

«Dette ser ut som et filmsett.»

Ved havna lå det flotte trebåter og vugget, og ved en av pubene møtte vi en godfull mann som skulle hjem. Vi ropte på den svarte katten som smøg bak en av de gamle bilene og vi gikk inn i en av de åpne bakgårdene. På vei tilbake til bilen, fant jeg en lyktestolpe med tre knapper, og mens han som er flott tok en sigg på huska, begynte en damestemme å fortelle om hekser og konger, henrettelser og fengel i høytaleren. Vi satt oss en benk, og ville høre på alle tre hørespillene, før vi satt oss i bilen for å komme oss hjem.

Det var en forbaska fin kveld, og det eneste som skuffet stort var bilcd'ene fra Sverige.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar